Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, AA muhabirine, bu yıl palamut bolluğu yaşandığını, palamut çok olduğu vakit öteki balıkların bundan olumsuz etkilenebildiğini söyledi.
Olumsuz etkilenmenin rakamsal boyutunun yapılacak araştırmalar sonucu ortaya konulabileceğini belirten Samsun, evvelki yıllarda ekim sonu kasım başı üzere tarihlerde denizde daha fazla hamsi görüldüğüne işaret etti.
Prof. Dr. Samsun, “Bir kural var, büyük balık her vakit küçük balığı yer. Palamut balığının çok olması öbür küçük balıklar üzere hamsinin de varlığını azaltır. Ancak bu yalnızca palamuda bağlanamaz. İklim şartları, balığın üremesi, denizin gerekli besin bedellerini taşıması üzere pek çok bahse da bağlıdır ancak bu sene hamsinin daha az olacağı ve daha kısa müddet olacağını varsayım ediyoruz.” diye konuştu.
“Palamut denizin en obur balığıdır”
Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Lideri Atıf Malkoç da denizin bu yıl plankton ve verimlilik bakımından güçlü olduğunu, bunun da balık bolluğuna yansıdığını kaydetti.
Malkoç, “Sebebi palamudun fazla gelmesinden kaynaklı. Palamut bol ölçüde çıktığı için hamsi bu sene pek ender çıkar diye düşünüyorum. Olağanda hamsi bu günlerde çıkması lazımdı fakat palamut bol hamsi tükettiği için hamsi olmadı” dedi.
Hamsinin her yıl kasımın ortalarında tezgahlarda genişçe yer bulduğuna işaret eden Malkoç, “Havalar şu an hoş gidiyor. Bu yağmurlar ile deniz soğumaya devam ediyor. Dağların yükseklerine kar atıyor. Bu bizim için çok verimli. Deniz de biraz sıcaklık var iklimden ötürü. Palamudun fazla olması hamsiye olumsuz tesir edebilir. İstavrite bile tesir etti. Palamut denizin en obur balığıdır.” diye konuştu.
Palamutta yaşanan bolluğun hamside yaşanamayabileceğine işaret eden Malkoç, şu an palamudun bol ve fiyatının uygun olduğunu belirterek vatandaşlara kışın da tüketebilmek içi buzluğa palamut koymaları tavsiyesinde bulundu.